Je kwam al eerder te weten dat sommige experts het geen goed idee vinden om de leeftijd van je hond gewoon maal 7 te doen. Nu komen enkele wetenschappers ook echt met een nieuwe formule die de leeftijd van je hond veel beter inschat.

Het berekenen van de leeftijd van je hond, is veel moeilijker dan eerst gedacht. Het idee dat je de leeftijd van je trouwe viervoeter gewoon maal 7 mensenjaren moet doen is volgens een aantal wetenschappers immers complete nonsens. Zo verouderen honden helemaal niet op hetzelfde tempo als mensen.

Daarom ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Californië een nieuwe formule. Daarvoor keken ze naar de veranderingen in het DNA over de jaren heen. Specifiek werd er gekeken naar de methylgroepen ofwel moleculen die zich met een constante snelheid aan het DNA toevoegen. Die kunnen gebruikt worden om de leeftijd van zowel hond als mens te meten, wat ook wel de epigenetische of interne klok wordt genoemd.

Op 10 maanden puberteit 

Uit hun onderzoek blijkt dat mensen en honden op een gelijkaardige manier oud worden, maar dat dat bij honden vooral in de eerste jaren veel sneller gaat. Zo is een puppy bijvoorbeeld al op 10 maanden in zijn puberteit en krijgt hij al tandjes na 7 weken terwijl dat bij een baby pas na 9 maanden is.

Daarnaast krijgen honden met dezelfde ouderdomsziekten te maken als mensen. Zo krijgt een hond bijvoorbeeld dezelfde ouderdomstekenen als een mens van 30 jaar. Bereikt hij de leeftijd van 3 jaar, kunnen ze vergeleken worden met een 50-jarige mens. Na dat levensjaar veroudert hij evenwel veel minder snel. Zo komt de leeftijd van een 12-jarige hond overeen met een persoon van 70.

Maar hoe bereken je dan de leeftijd van je harige vriend? Daarvoor heb je het tekentje “ln” of logaritme op je rekenmachine nodig. Dan ziet de formule er als volgt uit:

ln(leeftijd hond) x 16 + 31

Simpel gezegd is de menselijke leeftijd hetzelfde als 16 keer het natuurlijke logaritme van de leeftijd van een hond plus 31. Is je hond 6 jaar, dan moet je dus 16 x ln(6) + 31 doen, wat een uitkomst van 60 jaar geeft. Wil je het zelf eens proberen voor jouw hond? Bereken het hieronder!

Deze studie is vooral van belang om zicht te krijgen op de verouderingsprocessen van honden. Dit onderzoek werd uitgevoerd op labradors, maar in de toekomst willen ze dit ook op andere hondenrassen toepassen om meer te weten te komen waarom sommige honden al op heel jonge leeftijd ziek worden en andere niet.

Categories:

Tags:

Comments are closed

We worden uitstekend verzorgd door baasje en bazinneke, maar ook door …

Loading